Frågor och svar

Hur ofta kan jag träna med mina yoniägg?

Det är väldigt individuellt och  det är svårt att sätta ett mått på lagom träning. Vår rekommendation är att du lyssnar på din kropp och känner in vad som känns rätt för dig.

5 minuter om dagen kan vara fullt tillräckligt för att uppnå snabba resultat.
Som med all träning är det vikigt att inleda försiktigt och känn efter hur din upplevelse är och vilken effekt du känner.
Med tiden kan en rutin med 15 till 60 minuters pass vara passande.
Lyssna alltid vad som känns äst för dig.

Vilken storlek ska jag börja med?

Vilken storlek som passar bäst att börja med är väldigt individuellt. Ett set med 3 storlekar kan därför vara att föredra för att kunna testa dig fram till vad som passar dig bäst. Altt eftersom du utvecklas har du sedan tillgång till en variation i din träning och testa dig fram med olika övningar och olika storlekar på ägget. 

Storlek medium passar dock många väl att börja med och ska finns som alternativ till ett set med tre storlekar.

Hur länge behöver jag använda ägget för att uppleva resultat?

Många kvinnor upplever resultat i sin yoni redan efter 2-4 veckor. Emotionella resultat eller upplevelser kcn mycket väl komma redan första gången du använder ditt yoniägg.

Varje kvinnas yoni och känslomässiga status är unik vilket innebär att när och hur du kommer uppleva resultat kommer vara unikt för just dig. De resultat du upplever kommer påverkas av dels hur dedikerad du är till din träning men även med vilken intention du övar med ditt ägg.

Varför kan jag inte känna ägget?

Att inte kunna känna ägget är helt normalt. Ett av anledningarna med att öva med yoniägg är just at förbättra känsligheten i din yoni. Med lite övning kommer du utveckla mer känslighet och kunna känna ägget. 

Kan yoniägget fastna?

Nej. Det är inte ovanligt att känna en oro inför det, ägget kan ta sig till livmoderhalsen och kommer därefter leta sig tillbaka på naturligt väg.

Genom att änvända ett tråd fast till ditt ägg kan denna oro minskas och förenklar uttag av äggget. Vi rekommenderar en ovaxad, fourfri tandtråd för detta ändamål.

Det är viktigt att du känner dig trygg och avslappnad vid din träning med yoniägget då och oro kan skapa anspänning i muskulaturen som drar ihop sig för att bemöta denna oro.

Många uppskattar att ta ett varmt bad och att det hjälper till att slappna av.
Inledningsvis kan det ta längre tid för ägget att finna sin väg ut av sig självt men lita på att ägget gör sitt jobb och att helande pågår och många låter helt enkelt ägget vara kvar tills det kommer ut av sig själv och att den helande arbetet då är avslutat.

Kan jag använda ägget under mens?

Det är ett personligt val. Vissa kvinnor väljer att öva med sitt ägg även under denna period medans andra ser denna tid som en tid för rening och avstår att använda ägget under mensen.

Det finns inget som talar mot att kunna använda ägget under mens, dock bör du vara extra noggran när det gäller hygien.

Vår rekommendation är att inte lämna ägget inne mer än en timme för att blodet lätt ska kunna lämna kroppen som avsett.

Kan jag förbättra mitt sexliv genom att använda yoniägg?

Ja, verkligen. De vaginala musklerna drar sig samman för att skapa den intnesiva sexuella njutningen under orgasm. Av den anledningen kan kandin övning med yoni ägg leda starkare orgasmer som dessutom varar längre.
Även din partner kan komma att uppleva en skillnad då de vaginala musklerna kan kontrolleras under samlag, något som kan förstärka njutningen även för din partner.

Många kvinnor upplever även en starkare känsla av karlek till sig själv och en ökad medvetenhet om sin kropp vilket ger en starkare sexuell njutning även utan partner.

Kan jag använda yoniäggen då jag är gravid?

Vi rekommenderar att du rådgör med din barnmorska gällande detta för att försäkra dig om att öva med yoniägg förstärker din och ditt barns hälsa.
Det är dock många som har väldigt goda erfarenheter att använda yoniägg under graviditet. Både genom att underlätta förlossningen och påskynda återhämtning efter att barnet är fött. 

Hur lång tid efter förlossning kan jag börja använda mina yoniägg?

Vi rekommenderar att du talar med din barnmorska gällande detta för att säkerställa att du läkt tillräckligt innan du börjar använda yoniäggen.

 
Kan mitt yoni ägg falla ut?

Ja det kan ske. Om det får dig att känna dig obekväm kan du börja med att använda äggen i en miljö där du känner dig trygg till dess att du har god kontroll på muskulaturen, vilket minskar sannolikheten att det sker. 

Kan yoniäggen hjälpa till vid klimakteriebesvär?

Ja, ofta kan de det. Korrekt användning av äggen håller muskulaturen i livmoder och andra organ från att sjunka.
Regelbunden användning ökar blodcirkulation till bäckenbotten och kan hjälpa vid torrhet.

Kommer min partner uppleva någon skillnad?

Det är sannolikt. Om du övar regelbundet bör din partner komma att uppleva en skillnad. Du får en större kontroll av de vaginala musklerna vilket hjälper dig att kontrollera dem under samlag vilket många män upplevt som stor extra njutning.